joi, 30 august 2012

Permisul moto(etape necesare obtinerii)

Salut!
O sa incerc din nou sa fiu cat mai succint si exhaustiv(traiasca profa' de romana).
1.Eliberare cazier.
Te duci frumos la posta,cumperi un timbru de 2 lei dupa care mergi la politie.In functie de noroc poti sa primesti cazierul pe loc sau trebuie sa revi.Taxa de cazier 10 lei.(Sunt necesare doua caziere).
2.Alegerea scolii.
Sunt 102329 de scoli pentru categoria A si tot atatia instructori care promit ca te invata sa faci wheelie de la prima sedinta.Documenteaza-te!Cauta pe Google pareri,intreaba prietenii care au permis,intreaba pe ce motocicleta o sa faci(eventual cere sa o vezi;sunt sanse ca trotineta sa fie prea inalta pentru picioarele tale scurte sau sa aiba probleme grave la cutia de viteze(ramane blocata in treapta I sau a IIa) sau etc.).Costul variaza de la 400 de lei pana la 1000 de lei in functie de scoala si de numarul de ore(care teoretic trebuie sa fie de 30 la toate).
3.Dosarul
Pe langa actele de la scoala,dosarul mai cuprinde si niste porcarii:
-cazierul(care se presupune ca deja il ai...fara el sunt sanse sa nu te inscrie)
-aviz medical(majoritatea policlinicilor fac "analize medicale pentru scoala de soferi")
-aviz psihologic(orice cabinet psihologic iti da...daca poti sa il iei)
-copie dupa buletinul de identitate
-un set de fotografii tip diploma/permis (acum ma duc sa le iau ca iar uit)
4.Din nou la scoala
Sunt doua cursuri de pregatire:teoretic(orele de legislatie pe care nu cred ca o sa le faci) si practic(slalom printre cretini jaloane).Nu te astepta ca dupa ce termini scoala o sa stii sa mergi pe motocicleta.Nu,chiar deloc.Scoala te pregateste sa obtii permisul si cam atat(cel putin cele de 4-500 de lei).Proba practica consta in:
-slalom printre jaloane,8'uri,deplasarea in linie dreapta cu mana stanga intinsa in lateral


-accelerarea pana la 50(teoretic,militianul nu are radar) si evitare de obstacol(jalon),trecere prin niste porti,din nou accelerare de data asta pana la 30 si evitare de jalon,franarea de urgenta si cam atata...toate astea in 4 minute.Stiu,nu ai inteles nimic dar sper ca pozele si clipul sa te lamureasca.

                                             
5.Inscrierea la examen
Dupa ce ai terminat orele si cei de la scoala ti-au "inchis" dosarul il iei frumos si te duci cu el la Politie pentru a te inscrie.In drumul tau,dai pe la C.E.C unde platesti taxa de permis (68 lei) si pe la primarie unde platesti taxa de examen(5 lei).Poti sa dai proba teoretica pe loc sau,daca nu esti pregatit sau nu ai chef,sa te programezi.
6.Proba teoretica
Aici nu este mult de povestit.Ai 20 de intrebari si 20 de minute.Pentru a fi declarat admis trebuie sa rezolvi corect 17 intrebari.
Admis treci la punctul 7,respins reiei punctul 6 dar numai peste 14(sau 16,habar n-am) zile.
7.Proba practica
Nici aici nu sunt multe de spus.Faci corect si in timp util ce am balmajit la punctul 4 si,teoretic,trebuie sa fii admis.
Admis treci la baut,respins reiei de la punctul 6 dar la fel,numai peste 14(16) zile.

Timp minim:scoala 5 saptamani+1 examene;
Buget minim:400lei scoala+12*2lei cazierele+150lei aviul medical si cel psihologic+68 lei taxa de permis+5lei taxa de examen+5lei pozele+50 bani copie buletin+50euro spaga= 652,5 lei;
Satisfactie:infinita;

Eu saptamana viitoare trec la punctul 5...Va anunt ce-o sa fie.
Viitoarea postare o sa fie un "articol" scris de un prieten motociclist care astazi nu mai este printre noi...
Bafta!

2 comentarii:

  1. Hello, nu stiam ca mai este filmuletul ala pe youtube...aia sunt eu! si uite-ma dupa 3 ani: http://anasblogana.blogspot.ro/2013/04/tired-but-happy.html
    si fara incidente majore, ceea ce iti doresc si tie! Toate cele bune,Ana

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu de foarte mult timp am reusit sa o iau pe YA. Doar ca vremea nu tine cu noi...Asteptam cu nerabdare sezonul urmator. Seara faina, Stiuca

    RăspundețiȘtergere